Metode inovatoare in domeniul resurselor umane

In organizatiile multinaţionale se vorbeşte din ce în ce mai mult pe domeniul HR de Human Analytics sau de Informatica Umană. Semnificaţia acesteia este legată de luarea deciziilor de business ţinând cont de impactul indicatorilor de resurse umane asupra întregii organizaţii. Practic Human Analytics stabileşte corelaţii între datele legate de resurse umane şi rezultatele organizaţiei.

În acest context se remarcă modificarea modalităţii de stabilire a politicilor specifice domeniului HR pe baza datelor statistice, validate prin sondaje de atitudine şi de opinie, precum şi pe analize de cifre şi dovezi incontestabile.

Pe lângă subdomeniile recrutare şi managementul talentelor vom întâlni Talent Analytics, care reprezintă utilizarea de tehnici sofisticate de analiză de baze de date, combinate cu tehnici de analiză a indicatorilor de afaceri aplicate datelor legate de forţa de muncă. Astfel cele mai novatoare organizaţii îşi schimbă în prezent modul de lucru în relaţia cu resursa umană. Accentul se pune astfel pe introducerea unui tablou de bord digital care poate furniza informaţii rapid (pe principiul semaforului), cum ar fi stabilirea indicatorilor cu probleme şi implicit care sunt priorităţile imediate de acţiune. Printre aceşti indicatori putem regăsi: valoarea indicatorului endgagement, fie la nivelul întregii companii , fie la nivel departamental; procentul de creştere a reţelei sociale a angajaţilor dintr-un departament; gradul de comunicare la nivelul companiei sau într-un departament măsurat prin implicarea într-un joc social de comunicare; devierea de la standardele de recrutare într-o anumită regiune, din cauza lipsei unor competenţe critice etc.

Sunt însă companii care nu au calculaţi toţi aceşti indicatori sub această formă, însă au datele necesare calculului indicatorilor sub o altă formă şi care pot fi folosiţi în calculul specific. O etapă necesară în luarea deciziilor pe baza unor astfel de indicatori o reprezintă stabilirea pragurilor de alarmă şi a modalităţilor de intervenţie la atingerea acestor praguri. Pentru a asigura funcţionarea pe sistemul semaforului, valorile pragurilor sunt corelate cu coduri de culori. Astfel vom folosi culoarea verde pentru indicatorii aflaţi în domenii de valori normale; culoarea galbenă pentru indicatorii aflaţi în zona de pericol şi culoarea roşie pentru valorile care determină intervenţia imediată pentru corectarea valorilor respective. Astfel putem şi prioritiza acţiunile şi intervenţiile specialiştilor din domeniul HR. În acest fel este evidentă influenţa cifrelor asupra acţiunilor derulate pe domeniul capitalului uman. Se ajunge astfel la o permanentă măsurare a valorii de investiţie şi urmărirea eficienţei şi eficacităţii bugetelor cheltuite pe acest domeniu. Se vor identifica astfel diferenţieri între departamentele de HR din companii datorită eficienţei şi eficacităţii investiţiilor realizate în capitalul uman şi care impactează direct asupra rezultatelor organizaţiei. Printre elementele care vor diferenţia rezultatele departamentelor de HR vom regăsi : viziunea liderului care gestionează departamentul HR; modalitatea de valorizare a angajaţilor din domeniul HR (vom urmări încă de la recrutarea acestora existenţa capacităţilor analitice superioare); identificarea de noi instrumente de colectare a datelor (platforme sociale, firme de sondare de opinie, software specializat de analiză de date, modele noi de compilare a deciziilor ponderate etc);atragerea talentelor şi modul în care vor identifica încă din faza de recrutare şi selecţie potenţialul lor ca performeri.

De ce se realizează această schimbare mai ales în organizaţiile novatoare? Scopul unei astfel de schimbări este argumentarea deciziilor care impactează resursa umană a unei organizaţii. Asigurăm astfel acelaşi suport în luarea adeciziilor ca şi în cazul resurselor materiale şi financiare.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s